“Door de lange incubatietijd duurt het even vooraleer we listeria op het spoor kunnen komen”
Hein Timmerman van EHEDG
Je gebruikt een oude browser die wij niet meer ondersteunen. Overweeg het gebruik van een moderne webbrowser zoals Microsoft Edge, Google Chrome of Firefox voor de beste website-ervaring.
29-03-2024
Om dit extra onder de aandacht te brengen organiseerden ACO, Master Builder Solutions en EHEDG recent een webinar.
Daarin gingen ze dieper in op de belangrijkste aandachtspunten om tot een hygiënisch en dus een voedselveilig resultaat te komen.
Een recente uitbraak van listeria in Zuid-Afrika, onderstreepte nogmaals het belang van goede hygiënische praktijken in de voedingsindustrie. Met een balans van 1.024 bevestigde gevallen en 200 doden, waaronder 80 baby’s was de tol zeer zwaar.
“Door de lange incubatietijd duurt het even vooraleer we listeria op het spoor kunnen komen”, duidt Hein Timmerman van EHEDG de cijfers. “Een gebrek aan hygiënisch inzicht in de vloer en de afwatering was de oorzaak achter de uitbraak. Geen toeval, want 70% van de listeriagevallen zijn terug te leiden tot deze problematiek.”
EHEDG timmert al sinds het einde van de jaren 80 aan de weg naar meer voedselhygiëne middels praktische richtlijnen, zowel voor eindgebruikers als voor de fabrikanten van apparatuur en componenten voor omgevingen waarin voedsel verwerkt wordt. Inmiddels werden er 55 gepubliceerd.
“In richtlijn 44 wordt dieper ingegaan op hoe de vloer ontworpen moet worden om het risico op besmetting te minimaliseren. Het belangrijkste punt is het realiseren van een naadloze integratie van de vloer en de afwatering.”
Toch loopt het net met de vloer nog al te vaak mis.
Kris Van Humbeeck van Master Builder Solutions ziet daar verschillende redenen voor.
“De vloer is vaak niet ontworpen voor de lasten die hij moet dragen, zowel mechanisch (te zware heftrucks, vallende voorwerpen), chemisch (zuren, vetten, solventen, sterke reinigingsmiddelen) als thermisch (te hoge of te lage temperaturen). Daarnaast moet een goede afwatering present zijn om de vochtbelasting weg te nemen.”
Ten slotte verdient de afwatering in uw productieruimtes absoluut de nodige aandacht.
Reggy Dekeyser van ACO:
“Een goede afwatering begint natuurlijk met de juiste positionering van de punten en/of kanalen en de juiste hellingsgraad om het water af te voeren. Maar het moet verder gaan dan dat."
Met de ‘Hygiene First’ filosofie van ACO engageert het bedrijf zich om producten te leveren die over de ultieme hygiënische prestaties beschikken. Vier eigenschappen kenmerken daarom het volledige gamma: