Browser niet ondersteund

Je gebruikt een oude browser die wij niet meer ondersteunen. Overweeg het gebruik van een moderne webbrowser zoals Microsoft Edge, Google Chrome of Firefox voor de beste website-ervaring.

Hygiënische afwatering Afwatering Voedingsindustrie

14-06-2024

Afvoergoten in productiebedrijven, zijn die anders?
#kleghetuit

Ja, absoluut.
Hoewel de basisfunctie van afvoergoten hetzelfde blijft, zijn de toepassingen in productiebedrijven echt heel anders. Het komt soms voor dat goten die eigenlijk voor tuinen bedoeld zijn, in productiebedrijven worden gebruikt. Dat is echt een grote fout, ronduit gevaarlijk.

Het ontwerp van goten voor productiebedrijven moet aan een hele reeks normen en richtlijnen voldoen. Deze regels zijn er vooral om ervoor te zorgen dat de goten goed werken, hygiënisch zijn en aan de veiligheidsnormen voldoen. Natuurlijk hangt dit ook af van het type productiebedrijven.

Wat vertellen die normen en richtlijnen dan precies?

Dat gaat over van alles: hygiëne, materialen, veiligheid, ontwerp en milieu.

In voedselverwerkende industrieën en andere omgevingen waar hygiëne super belangrijk is, moeten afvoergoten voldoen aan specifieke hygiënische normen.
Dit betekent onder andere dat:

  • De oppervlakken glad moeten zijn om de ophoping van vuil en bacteriën te voorkomen.
  • Ze makkelijk schoon te maken moeten zijn.
  • De materialen die worden gebruikt voor afvoergoten moeten geschikt zijn voor vochtige omgevingen en bestand tegen corrosie, chemische stoffen en andere schadelijke invloeden.
  • Daarnaast moeten we ongelukken zoals struikelen of vallen voorkomen. Daarom is het gebruik van antislipmaterialen belangrijk en moeten scherpe randen vermeden worden.
  • Tot slot zijn er ook milieuvoorschriften die te maken hebben met de afvoer van afvalwater en waterzuivering.

In voedselverwerkende industrieën en andere omgevingen waar hygiëne super belangrijk is, moeten afvoergoten voldoen aan specifieke hygiënische normen.



R-waarde Tabel

We hebben het nog niet gehad over de antislipwaarden, zijn die niet belangrijk?

Ja, zeker. Een hele betrouwbare manier om de antislipwaarde van vloeren te bepalen, is de antisliptest volgens de Duitse norm DIN 51130, ook wel bekend als de R-waarde. De 'R' staat voor het Duitse 'Rutsch', wat 'glijden' betekent.

De R-waarde geeft aan hoe slipvast een vloer is op basis van de hellingshoek waarbij iemand begint te glijden. Er wordt dan motorolie op het te testen oppervlak aangebracht die als glijmiddel werkt. Hogere R-waarden betekenen een betere slipweerstand en helpen bij het kiezen van de juiste materialen.

Bij ACO kan je die R-waarden van de roosters ook steeds raadplegen in de P catalogus.


En vloeren die blootvoets gebruikt worden?

Voor vloeren die blootvoets worden gebruikt, wordt de antislipwaarde aangeduid met A, B of C. De testprocedure is vergelijkbaar met die voor de R-waarden, maar in dit geval is de testpersoon blootsvoets en wordt er water als smeermiddel gebruikt in plaats van motorolie.

De resultaten van de test worden geclassificeerd aan de hand van de zogenoemde A-B-C-slipvastheid-waarden.

  • Groep A: hellingen ≥ 12° (bijv. droge kleedkamervloeren)
  • Groep B: hellingen ≥ 18° (bijv. douches en plonsbadvloeren)
  • Groep C: hellingen ≥ 24° (bijv. brede watertrappen en doorloopvoetbaden)

Het is duidelijk dat het kiezen van de juiste afvoergoten en vloermaterialen cruciaal is voor de veiligheid, hygiëne en efficiëntie in productieomgevingen. Door de juiste normen en richtlijnen te volgen, kunnen bedrijven een veilige en hygiënische werkplek creëren.