"Het lozen van regenwater in de openbare riolering gebeurt steeds minder. We gebruiken het liever voor het bevloeien van bomen en andere groenzones"
Dries Aerts - Product Manager ACO
Je gebruikt een oude browser die wij niet meer ondersteunen. Overweeg het gebruik van een moderne webbrowser zoals Microsoft Edge, Google Chrome of Firefox voor de beste website-ervaring.
25-08-2023
Ik werk nu al 24 jaar bij ACO, en doorheen die jaren heb ik toch van heel dichtbij één ander zien veranderen of evolueren. Wat uiteraard niet zo vreemd is, zo gaat dat nu eenmaal. Maar hoe beleef ik deze veranderingen en wat zijn naar mijn bescheiden mening de huidige trends ?
Eerst en vooral, een beetje geschiedenis kan nooit kwaad …
In de 20ste eeuw verdween de openbare ruimte als het ware, het ‘leven’ in die stad moest wijken voor de wagens. En de architectuur heeft zich daar uiteraard op aangepast. De stad werd een monofunctionele omgeving en enkel nog gebruikt om zich te verplaatsen. Met alle gevolgen vandien : overal verharde wegen, geluidsoverlast, onveilige omgeving, kortom helemaal onleefbaar geworden voor de inwoners, die stilaan hun eigen plaats begonnen op te eisen.
De trends die we nu zien, hebben hier allemaal mee te maken: we willen een leefbare en mooie woonomgeving, we voelen de nood aan een groen plekje, en als het nog even kan een waterpartijtje. Het moet een plek zijn die idealiter klimaatbestendig is. En dat laatste lijkt mij nog de grootste uitdaging.
Bij ACO zijn we hier al een hele poos mee bezig, zo zijn onze Urban Design en Freestyle producten ontstaan die naast het functionele ook een eyecatcher kunnen zijn. Hiermee kan een stad uitpakken en werkelijk zijn identiteit mee creëren, door zelf iets te laten ontwerpen, op maat van de stad of gemeente.
Ook het regenwater als kostbaar goed beschouwen. Niet enkel door te waken over de waterdichtheid van onze kanalen. Zo heeft onze Multiline Seal in of PowerDrain Seal in een geïntegreerde dichting zodat er zeker geen druppel verloren gaat. Ook het lozen op de openbare riolering gebeurt steeds minder. We gebruiken het liever voor het bevloeien van bomen en andere groenzones.
ACO is trouwens ook bezig met het ontwikkelen van een slimme irrigatietechnologie met behulp van onze infiltratiekratten Stormbrixx. Deze kratten slaan regenwater ondergronds op en laat het gecontroleerd wegsijpelen. Voor ons ontwikkelingsproject hebben we de infiltratiekratten uitgerust met sensoren die continu gegevens leveren over de bodemvocht, waterpeil, temperatuur, luchtdruk etc … Dankzij deze sensoren krijgt de boom te gepasten tijde water.
We zien enorme belangstelling voor dergelijke oplossingen in steden en gemeenten in veel landen. Een nieuw geplante boom heeft zo'n 5 jaar nodig om diep genoeg te wortelen om zelfvoorzienend te zijn. Bij conventionele irrigatie lopen de kosten hiervoor op tot 15.000 euro voor een boom. Hier hebben wij trouwens ook al eens een artikel over geschreven.