Browser niet ondersteund

Je gebruikt een oude browser die wij niet meer ondersteunen. Overweeg het gebruik van een moderne webbrowser zoals Microsoft Edge, Google Chrome of Firefox voor de beste website-ervaring.

Drempelluwe gevelafwatering voor de Skybar in het beursgebouw
Brussel

In het hart van Brussel onderging het iconische Beursgebouw een opmerkelijke transformatie. De ambitie was heel duidelijk: het herbestemmen van dit historische pand tot een publieke galerij en Belgisch bierbelevingscentrum, vervolledigd met een Skybar op het dak. Voor de afwatering van het dakvolume deed hoofdaannemer Denys een beroep op de expertise en producten van ACO. Het resultaat is een functionele én esthetische oplossing op maat.

Wat was de opdracht?

Als hoofdaannemer ontfermde Denys zich over de volledige restauratie van het historische interieur tot de realisatie van de Skybar. Pol Grymonprez, hoofdprojectleider bij Denys: “Ook de volledige vernieuwing van alle technieken zat in onze opdracht.

Het oude beursgebouw is nu een publiekstrekker tussen de Grote Markt en de commerciële buurt van de Anspachlaan. Het gebouw werd ook opengetrokken door een nieuwe ingang te creëren aan de zijde van de Grote Markt. De achterzijde van het beursgebouw kreeg zo een monumentale ingang. Kers op de taart is de Skybar, die als eyecatcher fungeert en van het geheel een lichtbaken in de Brusselse binnenstad maakt.”


“De roosters moesten uitgelijnd zijn op de tegels en de hoeken moesten mooi aansluiten.”

Dries Aerts, Product Manager ACO


Wat werd er voorgesteld?

Maatwerk

Het ontwerp van de Skybar had een aantal specifieke eisen, waaronder de implementatie van gevelafwatering rondom het bouwvolume. Oorspronkelijk was het idee om een rooster met inox staven van 15 x 10 mm te gebruiken, maar dat bleek een kostelijke zaak. “ACO stelde daarom een doeltreffende oplossing voor: maatwerk gevelgoot in combinatie met standaardgoten Profiline met een vaste inbouwhoogte van 50 mm, gecombineerd met Heelsafe roosters”, vertelt Dries Aerts, productmanager bij ACO. “Deze aanpak op maat werd positief onthaald door het bouwteam en uiteindelijk werden er enkel kanalen en roosters aan de ramen geplaatst in plaats van rond het hele gebouw. Een beslissing die ook esthetisch een meerwaarde was.”

Plaatsingsplan

Een gedetailleerd plaatsingsplan en het – gedeeltelijke - maatwerk van de kanalen en roosters garanderen een perfecte uitlijning met de architecturale elementen van de Skybar. Een knap staaltje precisiewerk dat de samenhang van het ontwerp versterkt. Het lijnafwateringssysteem Profiline biedt naast het drempelluw comfort een oplossing om grote hoeveelheden water af te voeren en te vermijden dat slagregen of smeltwater schade kunnen veroorzaken. Door het gebruik van de Profiline kan je de drempel van 15 cm, opgelegd door Buildwise, terugbrengen naar 2 cm, wat architecten als muziek in de oren klinkt.

Dries Aerts: “De roosters moesten uitgelijnd zijn op de tegels en de hoeken moesten mooi aansluiten. Daarom hebben we de kanalen en roosters op maat ingekort. Onze technicus heeft de eindplaten aan de kanalen gelast en we hebben ook een plaatsingsplannetje gemaakt zodat alles duidelijk was voor de klant.”

We blikken terug

Goeie samenwerking

De samenwerking tussen ACO, de aannemer, en de architecten was gebaseerd op een duidelijke communicatie over zowel kwaliteit, functionaliteit en ontwerp. Voor Denys is ACO geen onbekende, zeker niet wanneer het gaat over complexe vraagstukken. Pol Grymonprez: “Een complex vraagstuk vraagt een verfijnde oplossing en die kunnen we bij ACO vinden. Het architecturale was een heel belangrijk aandachtspunt, maar anderzijds moet ook de kwaliteit gewaarborgd worden. Het gebouw zal drukbezocht worden en betrouwbaarheid van de gebruikte materialen is dan zeker aangewezen.

Ook voor Denys is dit een bijzonder project in onze hoofdstad. We zijn erg actief in Brussel en hebben al op verschillende plaatsen onze stempel kunnen drukken.” Het herbestemde beursgebouw staat symbool voor de toekomst van stedelijke ontwikkeling, waarbij historische panden nieuwe, levendige functies krijgen. Dit project illustreert de kracht van samenwerking, innovatie en respect voor erfgoed, waarden die in het huidige bouwlandschap essentieel zijn.

Andere interessante projecten