Browser niet ondersteund

Je gebruikt een oude browser die wij niet meer ondersteunen. Overweeg het gebruik van een moderne webbrowser zoals Microsoft Edge, Google Chrome of Firefox voor de beste website-ervaring.

Katoen Natie houdt rioleringswater granulaatvrij dankzij Granulo Smart
Antwerpen

In Europa wordt het aantal granulaten dat in het milieu terechtkomt, jaarlijks op zo’n 230.000 ton geschat. Het duurt zo’n 1000 jaar vooraleer ze afgebroken zijn. Het is een absolute must om te voorkomen dat granulaten nog langer via het hemelwater in beken, rivieren en de zee terechtkomen.

Wat was de opdracht?

Kunststof granulaten rollen in alle vormen en kleuren van de band bij grote chemiebedrijven. Katoen Natie doet op grote schaal aan opslag en overslag van deze plastic korrels in de Antwerpse haven. Om te vermijden dat deze korreltjes bij het laden en lossen terechtkomen in de riolering, heeft Katoen Natie een twintigtal Granulo Smarts in werking op de Antwerpse site. Het ingenieuze systeem van fabrikant ACO scheidt de granulaten van het water door een combinatie van een filter en een specifieke afwateringssnelheid.

Wat werd er voorgesteld?

Chris Beeren, account- en productmanager bij ACO, stond jaren terug aan de wieg van de Granulo Smart, de slimme filterinstallatie die granulaten uit water haalt. “De Granulo Smart bestaat uit een gecompartimenteerde betonnen granulaatafscheider die aangesloten wordt op de riolering”, legt Chris uit. “Door de compartimentering stroomt het regenwater met een bepaalde snelheid waardoor de granulaten gaan opdrijven en tegengehouden worden door een roestvrije filter. Deze filter reinigt zichzelf waardoor de granulaten in een opvangbak belanden die met een machine uit de installatie worden gezogen.


“Vergeleken met oudere afscheiders op de sites van Katoen Natie is het verlies aan granulaten bij de Granulo Smart veel minder.”

Thomas Claus, projectmanager bij Katoen Natie


Kunststof granulaten

Katoen Natie doet op grote schaal aan op- en overslag van kunststof granulaten in de Antwerpse haven. Verspreid over meerdere terreinen heeft het bedrijf een twintigtal Granulo Smarts in werking. “Op jaarbasis slaan we zo’n 1,5 miljoen ton plastic korrels op in onze magazijnen”, verduidelijkt Thomas Claus, projectmanager bij Katoen Natie. “Bij het verhandelen van de korrels wordt op onze sites een kleine fractie van het totaalvolume gemorst. Juist om te voorkomen dat granulaten in de Schelde en uiteindelijk in onze voedingsketen zouden terechtkomen, lieten we Granulo Smarts installeren.”

Gedetailleerde voorstudie

Voor de plaatsing van een Granulo Smart controleert ACO eerst de site aan de hand van enkele parameters zoals de helling van het bedrijfsterrein, de aanwezige riolering en het soort granulaten dat gemorst wordt. “Het aantal liters water dat per seconde door de installatie stroomt en de grootte van de granulaten - die variëren in doorsnee van 50 micron tot 5 millimeter - bepalen hoe groot de Granulo Smart moet zijn en welke type filter we moeten gebruiken. Afhankelijk daarvan wordt gekozen voor een rechthoekige, een parabolische, een fine filter of een ronde buisfilter”, aldus Chris.

Ondersteuning bij plaatsing

Lareco Infra uit Bornem voert al 30 jaar infrastructuurwerken uit in opdracht van Katoen Natie. “Al jaren plaatsen we granulaatafscheiders op hun sites”, stelt Marco Donders, projectleider bij Lareco Infra. “De laatste 10 jaar zijn dat Granulo Smarts. Voor elke plaatsing krijgt ons team de nodige info van ACO om de werken correct uit te voeren. Op basis van die info maak ik een werktekening van de bouwput, rekening houdend met de afmetingen van de afscheider en bepaal ik andere factoren zoals de droogzuiging van de put.”


“Voor elke plaatsing krijgt ons team de nodige info van ACO om de werken correct uit te voeren.”

Marco Donders, projectleider bij Lareco Infra


We blikken terug

Uitgebreide nazorg

De keuze voor de Granulo Smart was volgens Thomas voor de hand liggend. “Vergeleken met oudere afscheiders op de sites van Katoen Natie is het verlies aan granulaten bij de Granulo Smart veel minder. Wat vooral te wijten is aan het gebruik van parabolische filters in plaats van de vroegere rechte filters.”

Bovendien ervaart de opvolging tijdens plaatsing en de nazorg van ACO als grote pluspunten. “Chris Beeren is nauw betrokken bij elk aspect van de plaatsing. Na oplevering ontvangen we telkens een online handleiding met technische fiches. Een handige tool die ons in staat stelt om adequaat te reageren bij haperingen of mankementen”, besluit Thomas.

Andere interessante projecten